Followers

nuffnang

Sunday, September 5, 2010

Yusof Chong Meninggal Dunia
Allahyarham Yusof Chong meninggal dunia Ahad lalu akibat komplikasi pelbagai penyakit. Beliau meninggal dunia di Hospital Selayang, Selangor.


HANYA tinggal beberapa hari sahaja lagi umat Islam hendak menyambut Syawal, dunia hiburan dikejutkan dengan berita sedih kematian pelawak terkenal Yusof Chong,63.

Beliau meninggal dunia di Hospital Selayang, Ahad kira-kira pukul 3.30 petang akibat komplikasi pelbagai penyakit seperti sakit jantung, darah tinggi dan batu karang.

Allahyarham dimasukkan ke Hospital Selayang sejak lima hari lalu selepas dipindahkan dari Hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani. Beliau tinggal di kampungnya di Jeniang, Sik, Kedah.

Kehilangan Allahyarham amat dirasai terutama sekali kepada mereka yang pernah menyaksikan persembahan beliau.

Allahyarham tiada duanya. Sehingga hari ini tiada individu yang dapat menggantikan kehebatan Allahyarham.

Beliau mempunyai keistimewaan kurniaan Allah yang tiada tolak bandingnya.

Yusof atau nama sebenarnya Yusop Mat Said bukan sembarangan pelawak kerana setiap kali menghiburkan penonton, lawaknya akan disulam dengan isu-isu semasa termasuklah politik dan hiburan.

Kehebatan beliau kerana berjaya meniru suara pemimpin-pemimpin politik dan seterusnya mampu menggeletek perasaan sesiapa sahaja yang menyaksikan persembahan beliau.


Bekas Menteri Penerangan, Datuk Seri Zainuddin Maidin pernah melawat Yusof di rumah anaknya di Batu Caves, Selangor pada tahun 1998.

Antaranya kemampuan meniru suara menteri-menteri kabinet seperti Tan Sri Mohamed Rahmad (Allahyarham), Tun Lim Kheng Yeik, Datuk Seri S.Samy Vellu dan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Beliau juga mampu meniru suara artis-artis seperti R.Azmi, Datuk David Arumugam, Zain Azman, Halim Yatim dan ramai lagi.

Kesihatan Allahyarham mula terganggu sejak tiga tahun lalu apabila beliau sering keluar masuk hospital.

Pada 26 Ogos lalu beliau dimasukkan ke Hospital Sultan Abdul Halim kerana penyakit batu karang di dalam buah pinggangnya selain menghidap kencing manis dan paru-paru berair.

Semasa hayatnya, Allahyarham pernah berazam untuk meniru suara lebih 20 artis untuk memastikan apabila beliau tiada lagi, jasanya terhadap dunia hiburan akan dikenang sampai bila-bila.

Konsep yang dibawa Allahyarham dalam lawaknya dengan meniru suara pemimpin kerajaan seperti yang dilakukan pelawak di negara maju adalah sesuatu yang unik dan amat berbeza berbanding pelawak-pelawak yang ada pada hari ini.

Sindiran sinis dalam lawak jenakanya mampu mencuit perasaan penonton. Malah Allahyarham pernah berkata sampai bila seorang pelawak itu hendak disajikan dengan lawak-lawak bodoh dan ketinggalan zaman?

Dalam laporan akhbar Utusan Malaysia Allahyarham pernah menceritakan bagaimana beliau menyindir Samy Vellu dalam jenakanya tetapi Presiden MIC itu tidak marah sebaliknya ketawa melihat keletahnya itu.

Presiden Persatuan Karyawan Malaysia (Karyawan) Datuk Freddie Fernandez berkata persatuan itu menganggap pemergian Allahyarham sesuatu kehilangan yang amat besar.

Yusof bagaikan permata yang tidak boleh dicari ganti.

Tiga tahun lalu Karyawan telah memberikan pencen bulanan kepada arwah sebanyak RM500 sebulan serta berjaya mendapatkan sumbangan daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) sebanyak RM10,000.

Malah ketika penderitaannya di siarkan di akhbar, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah berkenan menyampaikan sumbangan sebanyak RM10,000 kepada beliau.

Sepanjang hayatnya ujar Freddie, Allahyarham merupakan seorang tokoh seniman yang amat baik dan aktif berpersatuan.

Walaupun mengalami keuzuran namun beliau tidak pernah mengetepikan sumbangannya di dalam apa juga aktiviti membabitkan dunia artis.

“Kehilangan beliau amat dirasi dan beliau tiada gantinya. Dunia seni amat sedih dengan pemergian Allahyarham,” kata Freddie.

Yusof menjadi bapa tunggal selepas kematian isterinya Zaleha Osman pada tahun 1994. Hasil perkahwinan beliau pada tahun 1974, mereka memperoleh lima orang anak iaitu Zaliana,32, Ita Zahirah,30, Ahmad Nuzul,28, Ahmad Shatri,24, dan Siti Nurbaya,20.

Allahyarham juga mempunyai tiga orang cucu.

Jenazah Allahyarham selamat dikebumikan selepas solat terawih di Tanah Perkuburan Islam Sungai Tua, Batu Caves, Selangor, pada Ahad.

Saya percaya mereka yang pernah menyaksikan aksi Allahyarham amat terasa dengan kehilangan beliau.

Rakan-rakan artis dan mereka yang senagkatan dengan arwah tentu sekali tidak dapat menahan hiba mengenangkan permata berhaga ini sudah tiada lagi.

Allahyarham menghembuskan nafas terakhirnya pada bulan yang penuh mulia iaitu bulan yang dijanjikan Allah seribu satu rahmat.

Kepada Allahyarham, semoga Allah merahmati roh mu dan ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.

mStar Online mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham. Al-Fatihah.
berita dari mStar Online -NIEZAM ABDULLAH

Kali terakhir bertemu arwah pada majlis perkahwinan anak beliau di Batu Caves. Ketika itu Yusof Chong tinggal di rumah kedai dan kebetulan ada padang awam di hadapan rumah kedai itu. Majlis berjalan dengan teratur sekali. Saudara mara dari Kedah, Pulau Pinang , Klang sama-sama memeriahkan majlis yang dihoskan oleh 'Aziz Kota'.


Mula berkunjung ke rumah arwah semenjak zaman kanak-kanak ketika arwah belum terlibat dengan dunia seni secara serius. Ketika itu arwah bekerja dengan Jabatan Perikanan. Isteri arwah , Zaleha Osman ialah saudara saya sebelah ayah, yang saya panggil Mak Njang kelahiran Pulau Aman, Pulau Pinang.


Arwah juga pernah berkunjung ke rumah ayah di Jengka kerana beliau rapat dengan ayah saya. Mereka selalu bercerita kisah-kisah lama. Berjam-jam bersembangpun tak apa bila bertemu. Mungkin di saat ini ayah saya belum mendapat berita pemergian, seorang kawan baik beliau yang terkenal.
Moga roh arwah dicucuri rahmat Allah .. Alfatihah.

No comments:

Post a Comment