Followers

nuffnang

Friday, December 11, 2009

SLE – Sistem imun tergangguSudah setahun dia pergi. Itu lah jawapan Hacksen tadi. Sungguh, aku tidak tahu dan memang terkejut. Sebentar tadi Hacksen berkunjung ke rumah setelah lama tak jumpa. Dapatlah berborak-borak.

Hacksen ialah kawan aku semasa di Maktab Perguruan Pasir Panjang. Dia junior satu semester. Aku kenal dia lama dulu sebelum masuk maktab. Ayah dia dan ayah aku sekampung dan mereka kawan sepermainan. Bila di maktab pelatih lelaki kena tinggal di rumah sewa dan aku pelawa dia untuk tinggal serumah di Wisma Seri Bayu.

Dia kahwin muda sebelum masuk maktab. Di peringkat awal dia tak bawa keluarga. Selepas itu barulah Hacksen bawa isterinya ke Kuala Terengganu. Sejak itu aku kenal isterinya. Dan baru tadi aku tahu isterinya telah meninggal setahun lepas kerana penyakit SLE.

Penyakit ini biasa aku dengar. Ia dikenali sebagai Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) – Sistem imun terganggu.Memang penyakit ini bahaya dan banyak orang yang tidak sedar tentang kehadiran penyakit ni.

Penyakit Sistemik Lupus Eritematosus (SLE) atau singkatannya lupus adalah satu daripada gangguan sistem imun iaitu sistem yang melawan bahagian tertentu tubuh yang sepatutnya dilindungi.

SLE boleh merebak ke beberapa bahagian tubuh seperti sendi, kulit, buah pinggang, jantung, paru-paru, saluran darah dan otak.

Penyakit ini dipercayai menyerang lebih 90 peratus wanita, terutama selepas melahirkan anak, manakala 10 peratus lagi menyerang lelaki dan kanak-kanak.

Ia juga disebabkan gangguan kompleks dan sebabnya tidak diketahui. Ada berkemungkinan ia disebabkan faktor genetik, alam sekitar dan hormon yang bergabung dan menyebabkan SLE.

Setiap pesakit mempunyai simptom berbeza; bergantung pada ketahanan badan seseorang seperti bengkak sendi, demam yang tidak diketahui puncanya, keletihan dan keterlaluan yang kemudian disertai sejenis ruam merah iaitu ‘ruam rama-rama’ merentasi hidung dan pipi.

Antara simptom lain ialah sakit dada, keguguran rambut luar biasa, anemia, ulser mulut, sakit kepala, pening, kemurungan, kekeliruan dan sawan. Lupus mungkin susah dikenal pasti kerana sering menyerupai penyakit lain.

Bagaimanapun, tanda lupus berbeza antara setiap orang dan sesetengahnya lebih teruk daripada pesakit lain. Ada yang mengalami ulser mulut, sawan tanpa sebab, masalah mental, keguguran kandungan bayi yang kerap dan masalah buah pinggang.

Jika semua tanda ini berlaku, segera berjumpa dengan pakar SLE untuk mendapatkan rawatan pada peringkat awal.

Bukan hanya satu ujian boleh menentukan seseorang itu mengidap SLE, namun ujian makmal adalah paling baik untuk mengenal pasti auto antibodi tertentu yang sering ada dalam darah pesakit, contohnya ujian ‘antinuklear antibodi’ (ANA) selalunya digunakan untuk mencari ‘auto-antibodi’ yang bertindak terhadap nukleus sel badan.

Akhir sekali, doktor akan melihat gambaran keseluruhannya — sejarah perubatan, simptom dan keputusan ujian — untuk memastikan sama ada seseorang itu menghidap SLE atau tidak.

Rawatan yang digunakan untuk merawat penyakit ini adalah ubat anti keradangan bukan steroid (NSAIDs) bagi pesakit yang mengalami sakit sendi atau dada.

Bahkan ubat antimalaria yang pada asalnya digunakan untuk merawat malaria juga berguna untuk membantu mengatasi gejala keletihan, sakit sendi, ruam kulit dan radang paru-paru.

Selain itu, kortikosteroid boleh digunakan kerana ia bertindak dengan mengurangkan keradangan. Apabila buah pinggang atau sistem saraf pusat terbabit, sejenis ubat yang dipanggil ‘immuno-suppressive’ mungkin digunakan untuk mengawal sistem imun yang terlalu aktif.

Pemakanan untuk pesakit SLE secara amnya adalah sama seperti nasihat pemakanan bagi pesakit normal lain iaitu menekankan aspek pemakanan sihat dan seimbang.

Bagaimanapun, pengecualian diberi kepada pesakit yang mengalami kegagalan buah pinggang akut iaitu keperluan protein perlu dikira. Kes sedemikian perlu dirujuk lebih awal kepada pegawai dietetik untuk nasihat pemakanan.

Pemakanan sihat dan seimbang adalah corak pemakanan yang membolehkan badan memperoleh kalori yang bersesuaian dan empat kunci kesihatan boleh membantu seseorang itu mencapai corak pemakanan sihat dan seimbang, iaitu amalan pemakanan sihat, mengamalkan gaya hidup sihat dan berkualiti serta berupaya mengatasi tekanan dan meningkatkan amalan bersenam untuk memperoleh tahap kesihatan unggul.

Secara amnya, panduan asas untuk pemakanan sihat ialah mempelbagai makanan, makan makanan seimbang dan sederhana. Ini dapat dicapai jika seseorang itu mengamalkan corak pemakanan berpandukan piramid makanan Malaysia.

Pesakit lupus sering kekurangan tenaga dan perlu mengawal kegunaan tenaga. Dapatkan nasihat petugas kesihatan mengenai cara menangani keletihan.

Pada umumnya, pesakit berasa lebih sihat jika mereka membahagikan masa antara rehat dengan kerja, di samping pengambilan ubat. Jika anda berasa murung, kaunseling boleh membantu.

Ada juga pakar kesihatan lain seperti pakar nefrologi, jurulatih carakerja, pakar dermatologi dan pegawai pemakanan dapat membantu anda daripada aspek lain penyakit lupus.

Bersenam antara cara terbaik untuk membantu menangani lupus, selain senaman dengan bantuan juru pulih anggota.

Pesakit dengan penyakit kronik seperti lupus atau berbincang dengan pakar SLE dulu sebelum memulakan program senaman. Pesakit yang berpengetahuan dan berusaha merancang penjagaan diri kurang mengadu kesakitan.

Wanita yang ingin merancang keluarga juga perlu berbincang dengan pakar SLE untuk mendapatkan pelan rawatan sesuai. Meskipun mempunyai simptom SLE, pesakit masih boleh mengekalkan kualiti hidup tinggi dengan cara belajar mengenali tanda amaran supaya langkah berkenaan boleh diambil untuk mengurangkan gejala penyakit.


Alternatif bagi perwatan moden untuk SLE ialah herba.Pengalaman PU HPA merawat pesakit SLE menunjukan kesembuhannya dan sangat bergantung kepada displin pesakit terhadap penggunaan herba.Ramai yang dirawat dengan pengubatan herba Jawi berhasil malah mereka sembuh keseluruhannya dan ada yang berkahwin(wanita) ,mengandung dan melahirkan anak yang sehat:-

Herba yang dicadangkan ialah:-
1. Teh herba (sehari 10 sachet/1 jag air panas) dihabiskan dalam masa sehari
2. Spirulina 5 x 3
3. Malac 5 x 3
4. Minyak but-but (lumuri badan dengan minyak but-but sentiasa)
5. Herba Tuju Angin 5x3
6. Ubat periuk alac (setengah cawan/3 kali/hari)
7. Ubat periuk Lohard (setengah cawan/3 kali/hari
8. Shark cartilage 6 kapsul waktu pagi sahaja.
9. Omega 3 kapsul 5x 3

Inilah cadangan HPA berikan kepada persakit SLE,jika dirasakan dosnya tinggi boleh dikurangi sedikit daripada cadangan.Tempoh rawatan 6 bulan dan perubahan akan dapat dilihat dari bulan ke bulan.

Takziah untuk Hacksen. Moga Roh isterinya dicucuri rahmat

sumber artikel SLE
ZULIATY ZULKIFFLI
am@hmetro.com.my
di dalam http://intim.wordpress.com/
dan perawatan herba

No comments:

Post a Comment