Followers

nuffnang

Friday, November 5, 2010

Youtube beroperasi dalam Facebook dan Blog.

Tahukah anda apakah laman web yang sering dilawati oleh pengguna di Malaysia ?
Mengikut data yang diberikan oleh Alexa.com (syarikat pemerhati laman web yang berpengkalan di U.S), terdapat senarai 100 laman web yang sering dilawati oleh pengguna-pengguna Internet di Malaysia. Di antara 10 laman web teratas ialah seperti dalam screenshot di bawah.

Sumber: Alexa.com.

Seperti yang kita lihat daripada paparan skrin di atas, Facebook merupakan laman utama yang dilawati oleh kebanyakan rakyat Malaysia. Fenomena facebook ini merupakan fenomena biasa yang juga berlaku di luar negara. Kalau dahulunya Friendster antara 10teratas di Malaysia ini, namun sekarang tidak lagi. Ramai di antara kita telahpun beralih kepada Facebook dan juga Myspace (Ranking No.10). Saya sendiri sudah lama tidak update laman friendster saya ( http://profiles.friendster.com/50658054 )

Kemudian di Ranking No. 2, 3, 4, adalah Search Engines yang biasa kita lawati apabila kita mula-mula membuka Internet browser. So, ini bukanlah sesuatu yang perkara yang pelik di sini.

Kemudian di Ranking No.5, kita dapati laman video YouTube menjadi laman video utama yang kita lawati. Meskipun terdapat banyak pesaing laman web video serata dunia seperti DailyMotion.com (yang mana top di US), kita di Malaysia masih lagi menyukai YouTube ini. Manakala di Ranking No.6, kita lihat laman Blogger.com menjadi laman web yang sering kita lawati. Mengapa? Pada pendapat saya, dengan meningkatnya tahap kesedaran Internet di Malaysia masakini, ramai di antara kita berlumba-lumba untuk mendapatkan laman web/blog kita sendiri di Blogger.com, dan ini pastinya menjadi satu perkembangan yang baik di Malaysia ini.Maka siapa yang tidak boleh membuat blog dianggap ketinggalan (he he..jangan lupa blog saya ni http://sebelum-mata-terlena.blogspot.com/).

Maka kita boleh buat kesimpulan bahawa facebook, youtube dan blog adalah laman web utama yang digunakan di Malaysia. Jadi sesiapa yang berada dalam bidang pemasaran tentu sudah tahu apa tindakan seterusnya. Bagi cikgu macam saya tentu tidak boleh sangat nak gunakan maklumat ini.

Bagi ketiga-tiga laman tersebut, maka youtube memberi dominan yang besar kepada Facebook dan Blog. Seringkali wall dalam facebook menggunakan video dari youtube untuk dikongsi bersama atau diulas berhari-hari. Begitu juga dalam blog, youtube sering di 'embedded' untuk menyerikan atau melariskan kunjungan ke blog masing-masing.

Malah kita sering menggunakan YouTube walaupun tanpa melalui facebook dan blog. Biasanya untuk menonton klip-klip video lagu yang kita minati, menonton episod-episod rancangan televisyen yang dimuat naik, menonton klip-klip ceramah dan sebagainya.

Namun, pernahkah kita terfikir bagaimanakah youtube berfungsi? Apakah sebenarnya yang berlaku tatkala kita mengklik pada butang “Play” di laman YouTube tersebut?

Apabila seseorang memuat naik sesebuah video, kemana video tersebut pergi? Apa yang terjadi sebenarnya? Kita hanya seronok menonton samada di youtube.com atau di blog atau di facebook. Malah jika tertarik dengan mudah kita share di facebook.

Entri ini merupakan terjemahan kepada entri “This Is How YouTube Works” terbitan laman web teknologi terkenal, Gizmodo, berdasarkan kepada gambarajah yang dihasilkan oleh Time Warner Cable.

Berikut gambarajah yang dimaksudkan. Klik untuk paparan lebih besar:This Is How YouTube Works - Time Warner Cable

Dalam gambarajah di atas, terdapat dua watak iaitu Mariam (Mary) dan Jefri (Jeff). Situasi yang berlaku adalah – Mariam akan memuat naik sebuah video ke YouTube, dan Jefri akan menonton video tersebut di laman YouTube. Secara ringkasnya, terdapat 3 proses yang berlaku.

Mariam memuat naik video rakamannya (Langkah 1 hingga 5)
Jefri menekan butang “Play” pada video tersebut ketika melayarinya menggunakan laptop di rumahnya. (Langkah 5 hingga 9)
Video tersebut dihantar ke laptop Jefri dan ditayangkan. (Langkah 10 hingga 13)
Saya akan cuba terjemahkan setiap langkah di atas menggunakan Bahasa Malaysia ringkas agar kita dapat sama-sama memahaminya.

Langkah-Langkah
Mariam merakam video kucingnya bermain menggunakan telefon bimbit. Kemudian, menggunakan telefon bimbit tersebut, Mariam memilih pilihan untuk “Upload” (Muat naik) ke laman YouTube.

Telefon bimbit Mariam kemudiannya mengemaskan video tersebut dalam bentuk pakej protokol internet (IP). Kemudiannya, telefon bimbit tersebut akan mengubah kod pakej protokol internet tersebut kepada kod signal radio untuk dihantar melalui signal telefon bimbit.

Pencawang telefon bimbit berdekatan akan menangkap (capture) kod signal radio tersebut, dan mengubahnya kepada kod elektrik berwayar.

Video yang dalam bentuk kod elektrik berwayar tersebut kemudiannya dihantar dari pencawang telefon bimbit, kepada suis dan router dari bandar ke bandar, negara ke negara sehingga tiba ke komputer server YouTube di sesuatu tempat.

Komputer server YouTube kemudiannya menerima kod elektrik tersebut, dan menukarkannya kembali kepada bentuk pakej video. Video tersebut disimpan di dalam server, dan menunggu sehingga seseorang ingin menontonnya.

Jefri membuka Internet Explorer, memasuki laman YouTube, dan membuka URL video yang dimuat naik Mariam tadi lantas menekan butang “Play”.

Laptop Jefri mengubah arahan “Play” sebentar tadi, menjadi kod signal radio WiFi lalu dihantar ke pemancar/penerima WiFi rumah Jefri.
Pemancar/Penerima WiFi rumah Jefri kemudiannya mengubah arahan kod signal radio tersebut kepada kod elektrik.

Kod-kod elektrik itu seterusnya dihantar melalui suis dan router, dari bandar ke bandar, negara ke negara, sehinggalah tiba ke komputer server YouTube.

Komputer server YouTube menerima kod elektrik tersebut dan mengenalpasti arahan untuk “Play” daripada Internet Explorer milik Jefri. Ia kemudiannya memilih format video terbaik mengikut Internet Explorer Jefri, dan menghantar format video terbaik tersebut secara terus (streaming).

Paket-paket video “streaming” tersebut dihantar melalui suis dan router, dari bandar ke bandar, negara ke negara, sehinggalah tiba ke pemancar/penerima WiFi di rumah Jefri.

Pemancar/penerima WiFi tersebut kemudiannya mengubah paket-paket tersebut kepada kod signal radio WiFi, dan memancarkannya kepada Laptop Jefri.

Laptop Jefri kemudiannya menerima (capture) kod signal tersebut melalui WiFi. Internet Explorer pada laptop Jefri kemudiannya menafsirkan kod tersebut kepada video, dan memainkannya di skrin Jefri. Jefri kini boleh menonton video kucing Mariam!

Petunjuk:
Garisan tidak terputus melambangkan saluran internet melalui wayar.

Garisan terputus-putus melambangkan saluran internet tanpa wayar.

Alhamdulillah, kini kita tahu bagaimana YouTube berfungsi! Sungguh canggih teknologi masa kini, yang membolehkan video dikongsi dan ditonton dengan mudah. Semua langkah di atas berlaku dalam masa yang cukup singkat! Dan berjuta-juta kali langkah di atas sedang berlangsung dengan serentak tatkala anda membaca ayat ini!

Inilah kehebatan teknologi. Ayuh, kita pelajari dan fahami teknologi-teknologi ini, agar kita dapat memanfaatkannya, Semoga Allah memberkati usaha kita !


sumber rujukan:
http://faizal.iits.com.my/2010/01/kajian-mengenai-penggunaan-internet-di-malaysia/
http://me.leokid.my/youtube

No comments:

Post a Comment